COS wordt BVK

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor joris weitjens » za dec 15, 2012 10:38 pm

Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer zet zich in voor kwetsbare karperbestanden

Het COS heeft na ruim 12 jaar plaatsgemaakt voor een vereniging. Op 17 november zijn de handtekeningen gezet bij een notaris.
Naast het feit dat de BVK een formele status krijgt is de grootste verandering dat de oude harde ken van het COS heeft gemeend dat het tijd is om ons takenpakket uit te breiden. Dat is nodig omdat als wij het niet doen de kans groot is dat niemand het doet. We gaan ons toeleggen op het beschermen en ontwikkelen van aantrekkelijke karperbestanden in Belgiƫ en Nederland. We kunnen er maar moeilijk om heen: de natuurlijke aanwas van karpers is vaak ontoereikend om een bestand op peil te houden. Substantiƫle uitzettingen dateren bovendien vaak van lang geleden. Dat is goed voor de groei van individuele karpers, maar zorgwekkend voor de toekomst van een bestand. Zonder gerichte uitzettingen zijn veel karperbestanden onherroepelijk (bijna) aan hun eind.
Tegenwoordig zijn karperuitzettingen niet zomaar voor de hand liggend. Menig waterbeheerder of visserijbioloog staat klaar om, met de hete adem van Brussel in de nek, het hoofd van onze karper(uitzettingen) op het hakblok te leggen. De BVK wil met steekhoudende argumenten en feiten vanuit een duidelijke visie die bescheiden plek van de karper in onze grotere wateren veilig stellen. Of kort samengevat; we streven naar het behoud van gevarieerde, maar evenwichtige en ecologisch verantwoorde karperbestanden.

Er zijn trouwens meer bedreigingen voor de karperbestanden van open wateren. Afgelopen winter zijn de initiatiefnemers van de BVK een petitie-actie begonnen om de benutting van (spiegel)karper door beroepsvissers aan banden te leggen. Met ruim 7000 handtekeningen op zak zijn we hard op weg om met beroepsvissers een convenant te sluiten. Ons doel in dit verhaal: bescherming van gewaardeerde en bijzondere karperbestanden! Waar mogelijk zullen wij samen met KSN en VBK optrekken tegen deze bedreigingen van onze hobby.

Waarom aansluiten bij de BVK?

De diensten die het COS ook al leverde, zij het op kleine schaal en in de anonimiteit, zullen worden uitgebreid. Ondersteuning nodig bij een aanvraag voor een Spiegelkarperproject? Op zoek naar mooie en gezonde uitzetkarpers? Meer leren over beheer karperbestanden? Je roept ons maar. De BVK heeft een klein maar ervaren en deskundig team dat een continue servicebalie vormt. Ook voor het herkennen van een door jouw gevangen spiegelkarper op open water ben je bij ons aan het juiste adres. Via periodieke nieuwsbrieven blijf je als eerste op de hoogte van wat leeft binnen ons domein.
Voor de doelgroep van deze site heeft een lidmaatschap ongetwijfeld een meerwaarde. Hoog in het vaandel blijft samenwerking tussen projecten, denk ook aan gezamenlijk bestellingen bij kwekers. Het verzamelen en onderling uitwisselen van gegeven en ervaringen. Dit forum blijft voorlopig bestana en zal op den duur worden geintegreerd in de site die nu in aanbouw is: http://www.karperbeheer.nl


Zie je de noodzaak in van een lidmaatschap: Vul dan snel het inschrijfformulier in op de BVK-website: http://www.karperbeheer.nl en stort minimaal 10 euro op rekeningnummer 6406231
Dit betreft de contributie voor 2013 Zodra de contributie is ontvangen ben je BVK-lid!
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Keer terug naar Algemeen nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron