introductie SKP Nieuwkoop

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor joris weitjens » zo mei 01, 2011 10:49 pm

Verheugend dat SKP- Nieuwkoop zich weer meldt op deze site. Dit project was een van de eerste met een gemonitorde uitzetting in 1999. Het project vindt plaats op het fameuze plassengebied dat tevens een belangrijk natuurgebied is. Het is in medebeheer van Natuurmonumenten en het project is in goed overleg tot stand gekomen. Destijds werd de kar vooral getrokken door Willem Beijeman en Johan Steenks. De laatste is nog altijd de trekker.

Twee grotere uitzettingen hebben plaatsgevonden: circa 200 Valkenswaarders in september 1999 en circa 100 ‘Belgen’in december 2001. (Zie ook onder ‘typen’).
Daarnaast heeft het project jarenlang geexperimenteerd met zelf kweken van spiegelkarper. Deels is daarbij gebruik gemaakt van bevrucht kuit uit de plassen zelf en deels van ‘vingerlingen’ betrokken uit Valkenswaard. In totaal zijn daar circa 300 nakomelingen van uitgezet.

De verwachtingen voor het Nieuwkoop-project waren hooggespannen. In dit recordwater zou de Valkenswaardspiegel goed kunnen laten zien wat de (maximale) groeicapaciteiten zijn. En wat te denken van de Belgische vissen?

De berichten uit de eerste jaren na uitzetting beloofden veel, maar het werd wat stiller rond het project. Hield men de gegevens soms liever stil om een run op het water zoals eind jaren ’90 te voorkomen, of was er iets anders aan de hand?
Belangrijkste reden van de relatieve stilte rond het project is het feit dat het terugmelden nooit al te goed van de grond is gekomen. Slechts een zeer kleine groepje meldde trouw.
Wat ook niet meehielp aan de motivatie zijn de resulaten van de eigen kweekspiegels. Zowel qua groei als qua terugmeldingen vallen die tegen. De overleving daarvan lijkt gering. Zijn ze te klein uitgezet (gemiddeld ongeveer 1 kilo) of zit het in het type?

De Belgen deden het van begin af aan beter dan de Valkenswaarders. Zowel wat groei als wat aantal terugmeldingen betreft.
Gemiddelde gewicht van de Belgen ligt anno 2010 rond de 23 pond, terwijl de Valkenswaarders rond de 19 pond gemiddeld wegen. Uitschieters van de Belgen wegen (eind groeiseizoen/voor de paai) tussen de 35 en 37 pond en van de Valkenswaarders zijn er enkele vissen gevangen tegen de 30 pond of net erover.
Opvallend van de Valkenswaardvissen is dat die aanvankelijk redelijk vaak werden gevangen, maar vangsten worden nu steeds schaarser. Gelukkig worden er wel nog steeds (van alle lichtingen) nooit eerder gemelde vissen gevangen/gemeld.

Toch is de algehele indruk dat de uitzettingen van de afgelopen 12 jaar niet het beoogde effect hebben gehad. Om de doelstellingen te halen is de uitval onder de projectspiegels wellicht te groot geweest en ook het gat wat de oude generatie grote schubs en spiegels hebben laten vallen is groter dan verwacht.
SKP-Nieuwkoop heeft daarom besloten om de komende tijd enkele (vooral kwalitatieve) onderhoudsuitzettingen te doen. De bedoeling is om de diversiteit aan karpertypen te vergroten. Edelschubs staan hoog op verlanglijstje en uiteraard ook spiegels van verschillende stammen.

Johan Steenks en ander van het SKP-Nieuwkoopse plassen zullen ons voortaan op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Afbeelding

Typische Valkenswaard'99 in 2010 in Nieuwkoop

Afbeelding

Mooie goed gegroeide Belg anno 2010


Afbeelding

Product van eigen opkweek
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor Aart Lokhorst » di dec 27, 2011 5:36 pm

Op zondag 11 december zijn op de Nieuwkoopse Plassen 375 kg spiegeltjes en 375 kg edelschubjes uitgezet, afkomstig van kwekerij Peschkes.
Aart Lokhorst Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 49
Geregistreerd: vr dec 23, 2011 4:42 pm


Keer terug naar SKP Nieuwkoopse plassen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron