algemeen

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor Dick » za nov 08, 2008 1:25 am

Voor de komst van de SKP’en waren we in Nederland nog niet al te verwend met groeiresultaten.
We wisten het een en ander uit Engeland (Redmire Pool) en van Frankrijk wisten we dat ze daar groeiden als kool.
Voor Nederland werd twee pond groei per jaar per individu als zeer goed gezien.
Sinds de SKP’en weten we beter. Er zijn projectspiegels die er ruim 10 pond per jaar hebben bijgedaan! Hoe kan dat?

De groeisnelheid hangt zowel af van het uitzettype af als de milieu/voedselomstandigheden.
Een voor snelle groei ‘gemaakte’ spiegelkarper uit Duitsland doet het in een overvol putje niet beter dan een Valkenswaardvis die minder goede ‘groeigenen’ heeft.

Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat de omstandigheden in bijna alle Nederlandse wateren voor de groei van karpers sinds een jaar of tien spectaculair zijn verbeterd.
Karpervissers geven vaak de boilies de schuld, maar dat is waarschijnlijk niet meer dan een (kleine) factor. De SKP’en die op wateren draaien waar niet of nauwelijks wordt gevoerd hebben immers eveneens prachtige groeiresultaten.

Waar de karper bijna overal van profiteert is een betere waterkwaliteit/meer snoek (en aalscholvers) dus minder aanwas van jonge brasem en karper en een gevarieerder voedselaanbod: meer slakken en mosselen vooral. Hoewel de biomassa aan karper in Nederland snel slinkt zit er aan een gemiddeld individu dus een stuk meer massa… Dat betekent overigens wel dat karper zeker in ons klimaat gevoelig is om uit te sterven. Wat dat betreft zijn de SKP’en op een goed moment begonnen.

Intussen zijn we als COS/KSN zover dat we geen appels met peren hoeven te vergelijken en kunnen we een aardig beeld schetsen van zowel het ideale milieu voor (de groei van) karpers als de ideale uitzetkarper.

Gelukkig draaien praktisch alle projecten in wateren waar het milieu tenminste in orde is en de kleinschalige uitzettingen ook geen belemmering vormen voor verdere verbetering van de waterkwaliteit. Dat zie je terug in de groei van de projectspiegels. Op heel veel wateren behoren projectspiegels die tussen de vijf en tien jaar geleden zijn uitgezet qua gewicht nu al tussen de vaak oude (35plus) topvissen van het water.
Dick Offline

Avatar gebruiker
Site Admin
 
Berichten: 109
Geregistreerd: vr nov 07, 2008 1:25 am

Keer terug naar Groei

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron